BIO
ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Σπουδές: Διδάκτωρ Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεάτρου της Καλών Τεχνών ΑΠΘ. Απόφοιτη του ίδιου τμήματος (κατεύθυνση Δραματολογία–Παραστασιολογία) και του μεταπτυχιακού προγράμματός του με τίτλο «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική». Έχει ολοκληρώσει τρεις κύκλους μαθημάτων του Σχολείου Σκηνοθεσίας που διοργανώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (Σεπτέμβριος 2020, Σεπτέμβριος 2021, Ιούλιος 2022). Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει παρουσιάσει σε δημόσιους χώρους στη Βέροια μια performance Θεάτρου Ντοκουμέντο για την πόλη της Βέροια με αφορμή τον «Γλάρο» του Α. Τσέχωφ.
Έχει αναλάβει τη δραματουργία και σκηνοθεσία των θεατρικών παραστάσεων:
«30΄ Ορέστης Ισμήνη» (4ο Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, 2015)
«Θέλω να πω ήμουν απλά ένα παιδί» (TheYardResidency19, ΜΙΤΟΣ 2019)
«Under/pants part1» (Nicosia Pop up Festival 2020)
Έχει σκηνοθετήσει:
«Οι απόγονοι» (Θεατρικό αναλόγιο στο «Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας», ΚΘΒΕ, 2014)
«Νανουρίσματα του κόσμου» [(Μουσική παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, 2021). Τα «Νανουρίσματα του κόσμου», ταξίδεψαν επίσης σε μια εκδοχή βαλίτσα στο Λονδίνο το 2022 μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αγγλία και στην Αθήνα (Σπίτι της Κύπρου)],
«Βιομαγεία» (Θεατρική παράσταση στο Flea Theatre, 2022).
«Νοel. Ένα σπίτι γεμάτο Χριστούγεννα» (2023).
«Ολόκληρη η βίβλος σε μια ώρα» (Θέατρο Αντίλογος, 2024).
«Μια ιστορία αγάπης» (ΘΟΚ, 2024)
Θέατρο για παιδιά και νέους
Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασχολείται με την παραγωγή και την σκηνοθεσία των θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και νέους με την ομάδα θέατρου βαλίτσα ΙΝTRA PORTAS που έχει ιδρύσει στην Κύπρο:
«Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» του Τάσου Αγγελόπουλου
«#Το δωμάτιο του Γιώργου» του Τάσου Αγγελόπουλου
«Let me tell you about a myth»
«Δεν είμαι Bro» του Τάσου Αγγελόπουλου
«Παρεξηγημένα πλάσματα οι καρχαρίες» της Μάριαν Κυπριανού
Οι εφηβικές παραστάσεις της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε σχολεία σε όλη την Κύπρο καθώς και σε εκδηλώσεις του Γραφείου της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του παιδιού, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και των Αποθηκών ΘΟΚ. Επιπλέον η ομάδα τον Δεκέμβριο του 2021 παρουσίασε την πρώτη μουσική ταινία μικρού μήκους για παιδιά σε καλλιτεχνική επιμέλεια και δραματουργία της Ελένης Αναστασίου και Μάριαν Κυπριανού με τίτλο «Στη Χώρα του Πάντα γίνε ένα panda που μπορεί να κάνει τα πάντα για πάντα». Τον Δεκέμβριο του 2021 εμψύχωσε ένα τριήμερο εργαστήρι με τίτλο «Εισαγωγή στο θέατρο ντοκουμέντο» για εφήβους στο πλαίσιο δράσεων Νέ@ σε έρημο νησί, Αποθήκες ΘΟΚ.
Ως ερευνήτρια έχει εργαστεί στο Τμήμα Ερευνών ΑΠΘ ενώ μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της για το κυπριακό θέατρο σε συνέδρια των ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Frederick University κ.ά. Aπό το 2022 διδάσκει το μάθημα της Δραματολογίας στη Δραματική Σχολή του Σατιρικού Θέατρου (Κύπρος).
Συμμετοχή σε Διοικητικά Συμβούλια:
Αντιπρόεδρος του Κέντρου Θεάτρου για Παιδιά και Νεαρά Άτομα - Assitej Cyprus, (2021-)
Mέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (2022-)